2010. augusztus 7., szombat

Beszámoló: Hammers @ DöD próbaterem, Budapest

Ugyan ez a "koncert" már több, mint 1 hónapja történt, mégis megpróbálok visszaemlékezni valamelyest, ha már én "szerveztem". Az idézőjelek nem véletlenek, hiszen több probléma miatt végül a Dance Or Die privát próbatermében kellett megtartani a bulit, ami így szó szerint buli volt. Épp ezért az este kőkemény promózása is kimaradt, csak ismerősök jöttek/jöhettek, és a fix belépő helyett is becsületkassza működött, amelybe az 5 Ft-tól kezdve a ropogós ezresig egyaránt érkeztek támogatások.

Na de vissza az elejére. Kora délután megérkeztek az angol úriemberek, mentünk is egyből a városba. Megvolt a klasszikus Parlament-Lánchíd-Vár kombó, elszaladt az idő is, úgyhogy visszasiettünk haza kajálni. Aztán el is indultunk a próbaterembe, útközbe majdnem elütöttünk egy embert, bár Daniel mentségére szóljon, hogy biztos nem könnyű neki a jobb oldalon közlekedni. Főleg nem egy olyan autóval, amiben jobb oldalt van a kormány. Mindenesetre nem sokkal 8 után már kezdett is a Young Arsenal, amelynek tagjai olyan bandákban zenélnek/zenéltek, mint a Saw, Fuseism, Formyfriends, Ashes Of Atlantis, Karak, még sok stb. Még nagyon friss a zenekar, ehhez képest már egy elég ütős szettel rendelkeznek, ügyesen is játsszák ezt a Dischord és Mike Kirsch-bandák által ihletett punkot. Ráadásul bugyuta maszkokat is hordanak. Hamarosan megjelenik az első kiadványuk, ami egy split lesz a Pusztával, mindenképp legyetek résen (még akkor is, ha ez nagyon buzisan hangzott).

Utánuk jött a Nyűg & Savó, Csepel rémei. Zenéjük dallamos punk/hardcore talán, de ők lehet, hogy a crust megjelölésnek jobban örülnének. A közönség meg szerintem annak, ha a többet próbálnának, mert függetlenül attól, hogy nem élem az ilyen zenét, attól még elég idegesítő volt a pontatlanság, bár persze a punk ettől lesz true. És amúgy is, hol játsszon egy kezdő pankzenekar, ha nem egy ilyen próbatermes bulin?

Következett a Dance Or Die (tudjátok, a legmenőbb zenekar), akik eredetileg nem is akartak játszani az egyik gitáros hiányában, de aztán végül mégis lenyomtak pár számot a "közönség" unszolására. Az, így trióvá csonkult DoD alatt pedig már a mozgás is beindult, persze amennyire ezt egy ekkora helyiségben lehetett. A dalok főleg az új albumról kerültek ki, de lejátszották pl. a legendás sláger Slágert, aminek ugyan van címe az első EP-n, de az úgyis mindig csak Sláger lesz mindenkinek :) . Illetve az utolsó szám egy Black Flag feldolgozás volt, ami alatt Fatert öccse váltotta a gitár poszton, ő pedig mikrofont ragadott a kezébe. És az alábbi jelenet még mindig a fejemben van: természetesen erre már ment a singalong, és mikrofon valahogy elkerült Fater kezéből, majd amikor visszavette volna, talán a földön volt azt hiszem. Mindegy is, a lényeg, hogy amikor látta, hogy a mikrofont már nem tudja az utolsó sorokhoz újra kézhez venni, megrántotta a vállát, vágott egy "najó, akkor nekem mindegy"-grimaszt és ráugrott a "békésen" álló emberekre :D . Tökéletes befejezés.

Végül a brit d-beat/crust szörnyetegek (vagyis inkább Kalapácsok) csaptak a húrok közé. A saját magukat inkább dark hardcore bandaként aposztrofáló Hammers egy személygépkocsival indult EU-turnéra, ezért is kellett egy próbateremben tartani a koncertet, hiszen nem rendelkeztek teljes backline-nal. A gitáros, Sacha ki is használta a DoD-terem adottságait és két ládáról szólt a gitárja, így keltve teljesebb és brutálisabb hangzást. Sikerült olyan hangosan beállítaniuk az erősítőket, amennyire az ilyen zenéhez az szükséges, ami egy klubbulin profi hangosítás mellett sokszor nem is sikerül. Így aztán tényleg sikerült leszakítaniuk a bőrt az ember arcáról és a kis teremben ez elöl senki sem menekülhetett (kivétel az, aki tudott kinn aludni a fotelban). Sajnos az ének viszont nem tudott elég hangos lenni, hiába volt maxra állítva, ettől függetlenül a kábé fél termet elfoglaló Daniel és Sacha is lelkesen üvöltötte a sorokat a mikrofonba. Callumtól pedig szabályszerűen féltettem a dobot, olyan intenzitással püfölte a bőröket, emellett repkedtek a dobverők is a kezéből. Őt illik megdicsérnem, hiszen a turné előtt 1 hónappal szállt be a bandába a távozó dobos helyére, úgy hogy a turné már meg volt szervezve. Ráadásul ebben a 4 hetes periódusban éjszakai műszakban dolgozott, emiatt csupán 7-8x próbájuk volt így hármasban. Viccesen mesélték, hogy többet léptek már fel, mint próbáltak. A szett második felére ahogy lenni szokott, a mozgás beindult ide-oda tolongtunk a teremben, építettünk piramist is, az "óriási stagedive-oknak" meg az lett az eredménye, hogy a terem tetejét befedő tojástartók a koncert végére már mind a földön hevertek. Nagyon király lett a hangulat a végére.

Az a néhány ember (szerintem olyan 20-25-en lehettünk összesen) szerencsére még vásárolt is, volt is mit, hiszen kb. 7-féle póló közül lehetett válogatni, és sikerült viszonylag olcsó árakat diktálnom a srácoknak. 3200 Ft-ért már egy póló + 7"+ 12" kombót lehetett venni, ami igencsak baráti. Otthon még a beszélgetés mellé megittunk egy üveg bort a csillagos ég alatt (ez már megint buzis, nem?), aztán mindenki lefeküdt aludni.

A véleményem az, hogy kéne több ilyen próbatermes buli... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése